Kastelen en landgoederen

Wie in het verleden duikt komt er al snel achter dat er in de Achterhoek veel statige kastelen en landgoederen te vinden zijn. De meeste kastelen kun je niet alleen van buiten, maar ook van binnen bezichtigen. Ook de meeste tuinen zijn te bezichtigingen en grotendeel openbaar. Kortom een bezoek waard om één of meerdere kastelen te bezoeken. Dat kan onder andere door middel van de fietstocht “8 kastelen route” de start in Vorden of Ruurlo. Kasteel Vorden werd aan het begin van de veertiende eeuw gebouwd als militair bouwwerk, maar kwam uiteindelijk zoals zoveel kastelen in handen van adellijke families. Nadat het kasteel na de Tweede Wereldoorlog in verval raakte het kasteel tegenwoordig in particulier bezit. Loop of fiets een rondje rondom het kasteel; je kunt het bouwwerk namelijk van redelijk dichtbij bewonderen. Extra leuk is dat Kasteel Vorden ook geopend is voor bezoekers.

Kasteel Hackfort, is eveneens gelegen in Vorden met een mooie ligging aan rivier de Baakse Beek heeft. Er werd in de dertiende eeuw al gesproken over het kasteel en vanaf de achttiende eeuw werd het een landhuis. Kasteel Hackfort is lange tijd in bezit geweest van adellijke families, maar inmiddels is het bouwwerk en alles wat erbij hoort door de familie nagelaten aan Natuurmonumenten. Rondom het kasteel loopt een gele wandelroute van 1,5 kilometer zodat je het bouwwerk van verschillende plekken kunt bewonderen. Deze route loopt ook langs het koetshuis (waar tegenwoordig een restaurant in zit), de moestuin en de watermolen.

Midden in de natuur, in hartje Achterhoek vind je kasteel Ruurlo.  Bij dit bijzondere Rijksmonument word je ondergedompeld in geschiedenis, cultuur en natuur. Sinds juni 2017 is hier museum More in gevestigd, welke de werken van Carel Willink, een grootmeester in het neorealisme, laat zien. De tuinen zijn openbaar en in het koetshuis zit een restaurant gevestigd.

Kasteel Huis Bergh in ’s Heerenberg is een van de grootste kastelen van Nederland en stamt uit de 12e eeuw. Vroeger een machtige vesting in woelige tijden. Het kasteel ontleende zijn defensieve kracht aan de gracht die het gebouw omringt. In de directe omgeving van het kasteel bevindt zich De Plantage (een 18e-eeuws parkbos).

Kasteel Huis Bergh biedt bezoekers de mogelijkheid om in kleine groepjes een geschiedenisrondleiding, een landgoedwandeling óf een muntslag aan. Wil je weten wat je in de middeleeuwen moest doen om ridder of Hofdame te worden? Bij Kasteel Huis Bergh kunnen kinderen verkleed door het kasteel en voeren allerlei opdrachten uit om vervolgens tot hofdame benoemd te worden of tot ridder geslagen te worden. Vervolgens ontvang je een oorkonde!